Saturday, 30 August 2008

Bonobo power

פנטזיה אחרונה, צוציק קנדי זב חוטם עם כשרון מוזיקלי נדיר שבנדירים, חוזר אלינו לאחר כמעט שנתיים של דממת אלחוט. הוא עושה זאת על ידי הטרמת האלבום בשני אי.פי-ים. הראשון מביניהם יוצא בסוף ספטמבר והוא הוקלט כולו יחד עם חברי להקת ההייפ ביירות בחוצות קבק. אני ממליץ לכם בשרב קודח לחפש את האלבומים הקודמים שלו (אין הרבה – אלבום מלא ועוד כמה סינגלים ואי.פי-ים) כי הם טובים יותר מהנוכחי ולצפות בו מנגן בהופעה חיה. המגזין מוג'ו החליט לתת לחמישה עשר הרכבי אינדי (להוציא קטע בונוס של פול וולר נמצא את רטן סקסמית', נערה ושמה אדי וג'ואן כשוטרת) לכסות את האלבום הלבן. טון מגיעה מדנמרק ועושה את סוג האלקטרוניקה המלנכולית-נסיונית שניתן כנראה לעשות רק אם אתה סקנדינבי אובדני בהכחשה. אבל זה לא הכל: האלבום יצא בינואר ואתם יכולים להוריד אותו בחינם. גם זה לא סוגר סיפור: האלבום יצא בגרסת וידאו. עדיין בצפון הלבן והקר, אם כי מאיי פארו, נמצא את טייטור (שמח), שמשלב ביעילות בין ווקליסטים מימים עברו להפקה האלקטרונית הסקנדינבית של ימינו אנו. מי שאהב את פרדו ויולה מהפוסט הקודם ימצא עניין גם כאן.

אבולוציה של השפה הינה אחד מתחומי המחקר הקוגניטיבי החמים ביותר בעולם האקדמיה זה כשלושים שנה. השאלה העומדת בבסיסו של המחקר היא האם רק בני אדם בורכו ביכולת הלשונית והאם ניתן למצוא פרקורסורים ליכולת זו בעולם החי. תלי תלים של מלל (ומבקרים רבים גם קש וגבבה) נערמו על גבי ריבוא מדף, אולם רק בחמש עשרה השנה האחרונות, לערך, הבינו החוקרים כי ללא ידע אמיתי בתיאוריה אבולוציונית מודרנית, הדיון חסר תוחלת ותכלית. מאמר חדש המופיע בכתב העת Integrative Psychological and Behavioral Science מתאר פרשנות חדשה לממצאים עברו שהושגו במהלך עבודה עם בונובואים. פרשנות זו היא תוצאה משליב של ניתוח לשוני שמקורו בשפה האנושית והחלתו על תקשורת בין בני-אדם לבונובואים. הפילוסופיה של המאה העשרים מושתת רובה ככולה על המפנה הלשוני וחשיבותה של השפה המאפיין האנושי המרכזי הלכה ותפחה עם השנים ועם הפוסט-מודרניזם. לאור זאת, אין תימה כלל כי הרוב המוחץ של המדענים העוסקים בתחום מסרב בתוקף ובלהט להכיר במערכות תקשורת בעולם החי כמקבילות באופלן כלשהו לשפה האנושית. במחקר הנוכחי בחנו המדענים סרטוני וידאו שצולמו לפני 15 שנים ותיעדו שיחות בין הבונובו פונבונישה לבין החוקרת המפורסמת סו סאבאג'-רמבו. היות ולקופי-אדם אין המערכת המורפולוגית המאפשרת דיבור, התקשורת עמם נעשית, לרוב, באמצעות לקסיגרמות. לקסיגרמות הן כרטסות ועליהן סמלים שונים ומשונים, כל אחד מהם מסמל מילה אחרת (כל מאלף ומערכת הסמלים שלו). הסרט מתעד טיול ביער בו השתתפו פונבונישה, סס"ר, מטפלת נוספת והכלב שלה. פונבונישה לא ממש חיבבה את ההולך על ארבע והביעה את רצונה להנשא על ידיה של המטפלת שהיתה טרודה בעניני הכלב. לאורך כל הסרט סס"ר משוחחת עם פנבונישה אודות נושאים מגוונים (614 מילים), אולם זו האחרונה ממשיכה וחוזרת לנושא שמעסיק אותה באמת: הכלב הטורדני. גם כאשר סס"ר הציעה פתרונות אחרים לסוגיה המשיכה פונבונישה להתעקש. כמו תינוק טורדני, פנבונישה זכתה בויכוח ויצאה מהיער על ידיה של המטפלת (וכנראה תוך כדי שרבוב לשון ארוכה לכיוונו של הכלב). החוקרים טוענים במאמר, כי השיחה הנ"ל התנהלה תוך כדי הצגה של מאפייים רבים וחשובים של שיחה אנושית: חילופי דוברים מוסדרים, משא ומתן, הפסקות וחזרות. ממצאים אלו מעידים, כי קופי-אדם (לפחות בונובואים) מסוגלים לנהל שיחה שאינה מושתת על העברת מידע בלבד, מה שרוב חוקרי השפה מוכנים להגדיר שפה לא אנושית. המאמר מראה באופן ברור, כי פונבונישה ניהלה שיחה פעילה ומורכבת שמטרתה אינה רק העברת מידע. ועל זה אמר כבר קפרצה: Bonobo power ואני אוסיף: דבע עליך חומסקי!

Pedersen J, Fields WM (2008). Aspects of repetition in Bonobo-Human conversation: Creating cohesion in a conversation between species. Integrative Psychological and Behavioral Science. 10.1007/s12124-008-9067-6

ולקינוח: מתי סאבווי יחזרו להפעיל סניף בארץ

4 comments:

  1. לא יודע, הטייטור סתמי בעיני. והבחור נשמע כמו הסולן של קולדפליי. ואין כאן את הפוליפוניה הגלוקנשפילית הקסומה של החבר פרדו ויולה.

    זה מה יש.

    ReplyDelete
  2. בשורה וחצי חויכתי פעמיים - גם קפרצה וגם בעיטה מטפורית בישבנו הנפוח של חומסקי, האח הידד

    ואגב, איך זה שאין תמיכה בשואש באימות?

    ReplyDelete
  3. פאזי: קריאתך וכתיבתך הנאמנה מוצדקת היא. הטייטור זכה כעת לשמיעה שניה ואכן לא כצעקתה. כמו"כ אבקש לא לכלול בבלוג שלי את המילה שמתחילה בקולד ומסתיימת בפליי. כואב לי לקרוא אותה.
    ינשוף: ברוך הבא. לאיזה אימות אתה מתכוון? של התגובה? של הרפרנס?

    ReplyDelete
  4. אני מכיר ערסים מחולון שאוצר המילים שלהם קטן מ 618, לא נדבר על תהליכי המו"מ שלהם שהם בדרך כלל הרבה יותר כואבים. בסופו של דבר הם משיגים את שלהם רק שהצד השני לא תמיד מחייך

    ReplyDelete