Friday 6 June 2008

אודה לחומוס

מקווי מים מוציאים אלבום חדש לאחר שהראשון שלהם הכיל בתוכו את אחד הקטעים הטובים של 2007: עוד המנוני פופ בומבסטיים ועתירי קולות להמונים. חיוכי ענק נמרחו על לקקני עת קראתי כי מת'יו הרברט הגאון מסיים בימים אלו עבודה על אלבום חדש עם הביג בנד, אלבום שיגיע אלינו בסתיו ויקרא "there's me and there's you". בכדי לתת קונטרה לאותו חיוך נכמרו פני עת עיני ריצדו על רשימת החדשדשים הבאים: כריסטינה מגעילרה, פייסט, והגרוע מכל: אמרסון, לייק ופלמר חדש! הנרד החדש, לעומת זאת, הצליח לשמח לבב ואגן אנוש, בייחוד הקטעים "time for some action” ו-“yeah you". היא רוצה נקמה מוציאים אי.פי. חדש ממש בעקבותיו של האלבום האחרון.

אחד הארועים היותר עצובים בחייו של בוגר ישראלי הוא הרגע בו עליו להקרע מעל החומוסיה האהובה עליו. שברון הקיבה הנוראי הזה נחת עלי השבוע עת התחוור לי סופית כי בעליו הקודמים של החומוס שלי עזב/הועזב/נעזב וכעת הנהלה חדשה מנצנצת במקום. לאחר חודשים ארוכים של הכרות שבסופם ידע גולן להכין לי את החומוס שלי כמוש"צ, חדל להיות לי טעים, עת בחורה זרה החלה להעמיס לי את העיסה המקודשת על הצלחת. מישהו יכול להמליץ על חומוס? הדרישות: שיהיה מסבחה, שלא יהיה קרמי ונוזלי ושתהיינה פיתות שמנמנות. Will travel for humus!

Thursday 5 June 2008

מי חמור?

עדכון קצר: השקת ה-cycle of the donkey נדחתה בשבועיים מיום ששי הקרוב ליום ששי ה-20.6. המתכונת זהה: השקה לילית ב-01:00 בבר סילון היושב באבן גבירול 129.
ותודה לעוסקים במלאכה

אולי תתחיל לכתוב כבר?

פוסט-רוק הוא אמנם ז'אנר חבוט עד כדי שיתוק, אולם מדי פעם מבצבצות להן הבלחות כשרון נחמדות. כזה הוא המקרה של נעקב על ידי רוחות רפאים. ההרכב הצעיר (והבלתי חתום) מגיע אלינו מערבות איווה והם עושים את הקטע הזה של פיאניסימו-פורטיסימו לא רע בכלל. Acoustic ladyland הם הרכב בריטי שאמנם לא הוציא שום דבר מאז 2006, אבל זה לא אומר שאתם לא צריכים לשמוע. החבר'ה משלבים פרי ג'ז עם כל דבר שזז: מעברי מטאל, פסנתרים רכים ומלטפים, סקא, קברט. תחשבו על שילוב בין בלר, מדנס ו-soil & pimp sessions. סיסי ספייסק יגרמו לאוזניים שלכם לדמם – באחריות. השילוב של מוזיק קונקרט יחד עם גריינדקור יעמיד למבחן אפילו את הקשוחים שבכם. עכשיו יוצא האלבום החדש. ליילה מוציאים אלבום חדש המציין עשור של פעילות ובו עוד מהאלקטרוניקה הגליצ'ית שלהם (הטו אוזן לביצוע שלהם לעץ נורבגי של החיפושיות במייספייס). דרק מיינס הוא טרובדור עצבני שמשלב מילים מחוכמות עם בלוז זריז ורוק אולד סקול והוא אכן נשמע שיכור כלוט. המוגו'מטיקס האיטלקיים עושים גאראג' משמח וקופצני שיעשה שמח ברחבות רבות. אלבום חדש יוצא בימים אלו.

Journal of Consumer Research הוא ללא ספק המקור בה' הידיעה למחקרים מצחיקים. פעם בחודשיים מוגשים לקורא מטעמים מפרי עטם של פסיכולוגים וחוקרי התנהגות ארגונית וכיוב' אודות הגורמים המשפיעים על הרגלי הצריכה של ההמונים. זה אמנם מצחיק, אבל החרטטת המביכה הזו מגבשת ומגדירה את האופן שבו ישווקו לנו מוצרים בעתיד, החל מהאופן שבו הם נראים, מסודרים על המדף, האוירה והסביבה שלהם, והאופן בו הם יפורסמו. והנה דוגמא קטנה לגירוי החך: צוות חוקרים בלגי (לא מפתיע) יצא לבדוק את ההשפעה של גירויים ארוטיים על מאפייני הקניה של זכרים. החוקרים הראו לקבוצת גברים סרטונים של נשים סקסיות עטויות ביקיני רצות להן בחדווה ותמונות של נשים יפות או נתנו להם להחזיק פריטי הלבשה תחתונה. לאחר תענוגות ארציים אלו הנבדקים התבקשו
החוקרים טוענים כי בתגובה לגירוי ארוטי גברים ביצעו החלטות מיידיות ללא כל דחיית סיפוק. יחד עם זאת, התגובה הזו אינה גורפת וישנה שונות ברורה במסגרתה ישנם גברים שנשארים שקולים וקרי רוח בעוד שאחרים זריזים יותר מספידי גונזלס על וודקה-רדבול. כמו כן, חשיפה ממושכת לגירוי המיני גוררת ירידה בעצמת ההשפעה (וגם זו תופעה פסיכולוגית מוכרת מאד). החוקרים טוענים כי הגירוי המיני מפעיל את מערכת התגמול במוח הזכרי ואז מתבצעת השלכה מעולם האירוטיקה לעולם הצרכנות, השלכה שיכולה לשמש ככלי יעיל לשיווק. דהיינו, עירורו של הדחף המיני משנה את תפיסת הזמן של גברים והם הופכים למפלצות חרמניות של כאן ועכשיו, כך שהדחף שלהם לסיפוק מיידי מתועל לסיפוק הצרכני והם יבחרו את התגמול הזמין ביותר, גם אם הוא נמוך מערכו מתגמול מאוחר יותר (מישהו אמר בלונד ולא קיבל?). לא שזה ממש חדש לנו: אולמות תצוגה של מכוניות מעסיקים קוזינות בשפע כמו גם ברים ומסעדות המשתיתים את סגל השירות שלהם על בחורות מצודדות. היכולת של זכר מגורה לסרב למחשוף עמוק גובלת באפסי.
מעבר לפוטנציאל העסקי ניתן לחשוב על שימושים נוספים. כך, לדוגמא, פציפיסטים יכולים לתכנן מערך לוחמה פסיכולוגי שיגרום לזכרים לכתת את כלי זינם לאתים (בדומה לפצצות ההומואים של האמריקאים שכזתה השנה באיגנובל).

Van den Bergh B et al (2008) Bikinis instigate generalized impatience in intertemporal choice. Journal of Consumer Research. 35 (1): 85-97

Monday 2 June 2008

Strong like an ox but break like china

לפני יומיים נותץ לו בחדווה שיא העולם במאה מטר לגברים. עלם חמודות ג'מייקאני בשם אוסיין בולט הגיע לתחרות בניו יורק ורץ כל כך מהר שהשעון נעצר על 9.72 שניות (שזה 37 קמ"ש, כשבדרך הוא עובר גם הרבה מעל ארבעים קמ"ש). מקום שני, הרחק מאחוריו רץ בזמן של 9.85. זה זמן טוב לבחון מה קורה פה. עד לפני 14 שנים 9.85 היה שיא עולם. מאז, שבעה רצים שונים ירדו מזמן זה 18 פעמים. כבר אז היו סמים ושיטות אימון חייזריות (טונוסים חשמליים, עירויי דם ומה לא). אבל, בואו נשוב לרגע לאחור, לשנות השישים. אתלטיקה אינה ספורט מקצועני והמתחרים במפגשים הבינלאומיים הינם חובבים אשר לפרנסתם חייבים לעבוד במקצועות צווארון כחול מובהקים (לבטח השחורים שבהם). משטח הריצה היה עשוי פחם ולא הרקורטן ותחליפיו הסינתטיים שנועדו להחזיר את מירב האנרגיה של הצעד. לא היו נותני חסויות, לא היו תוספי מזון ולבטח שסמים לא שכיחים (ושיפסיקו לקשקש לי אעל התרבות ההדוניסטית היוונית שבה לאתלטים ניתנו סמים: האתלטים אז היו אלילים של ממש והסגידה להם היתה בלתי נתפסת. שחורים בשנות השישים אמרו תודה שנתנו להם לשבת באוטובוס). ב-1968, ג'ים היינס רץ, באחת התחרויות הראשונות שבהן הופעל שעון אלקטרוני ולא ידני, 9.95 עם רוח גבית של 0.3. זהו מבחינתי עדיין שיא העולם. אם היינס היה זוכה למשטר האימונים של היום, לתנאי המגרש ולסמים של היום הוא כנראה היה יורד מ-9.7. אבל, כאשר הספורט החובבני הופך למקצועני ועבור רבים הוא דרך המפלט היחידה מהעוני, אין מנוס מהפיכתו המוחלטת לנגוע בסמים. באתלטיקה של היום (כמו כמעט כל ענפי הספורט באשר הם) סמים הם מובן מאליו. טכנולוגית הסימום תמיד תהיה צעד אחד לפני טכנולוגית גילוי הסימום ושורה תחתונה, ברגע שהסימום יפסק והתוצאות תרדנה באופן דרסטי (אנשים יחזרו לרוץ 9.9 במקרה הטוב) גם הקהל המפונק יעלם. זהו מעגל קסמים שמזין את עצמו

נגוזו להם הימים בהם ספורט עדיין תיקשר עם הצופים בו: היום אין כל קשר פיזיולוגי בין המפלצות המוטנטיות שרצות מהר כמו אופניים, מרימות משקלים כמו בולדוזר או מפגינות סיבולת של מכונה. לספורט העממי ולספורט המקצועני אין שום דבר במשותף להוציא השם. בארבעים שנה, לא חלו (וגם לא יכלו) להתחולל תמורות אבולוציוניות מורפולוגיות/פיזיולוגיות מרחיקות לכת כמו אלו האמורות לאפשר להר אדם המיתמר לגובה של שני 1.95 מ' ובמשקל של 120 ק"ג לרוץ שישים מטר בפחות משבע שניות. האתלטים בהם אנו צופים בחדווה הם למעשה חיות מעבדה, אל-אנשים ואנו סוגדים ומהללים את הפיכתו של הספורט למקרה פרטי של תרבות הצריכה האינסופית שלנו. אם פעם ילד שגדל ושיחק כדורגל בשכונה יכל להשתעשע ברעיון שבעזרת רצון ומאמץ הוא יוכל לתרגם את הכשרון שלו לכדורגל תחרותי, הרי שהיום נהיר לכל שבדרך ישנן תחנות של סמים, חסות ועוד מיני מריעין בישין.

אני לא מצפה לענקים דוגמת ג'סי אוונס (אולימפיאדת מינכן 1936), טומי סמית' וג'ון קרלוס (אולימפיאדת מקסיקו 1968) ואפילו לא לשגרירים אמיתיים של הספורט דוגמת קרל לואיס, אדווין מוזס, פרנקי פרדריקס או סבסטיאן קו. סתם, אנשים נורמלים, שהם בסטיית תקן מתקבלת על הדעת מהיכולות שלי. מה שמשודר היום בטלביזיה זה חייזרים. ולמרבה הצער מה שאומר ג'ים בראון לאל פצ'ינו בסרטו של אוליבר סטון "any given Sunday” אודות פוטבול מקצועני והשחקנים שבו, הופך נכון מיום ליום: Strong like an ox but break like china