האם יש בעולם החי חוש שישי היודע לאמוד את כמות הקלוריות במזון? מחקר חדש מראה כי עכברים מסוגלים להעריך את הערך הקלורי של מזון ללא תלות בחוש הטעם וכי חוש זה מפעיל את מערכת התגמול במוח, זו האחראית על תחושת העונג. במאמר המופיע בכתב העת Neuron מדווחים החוקרים כי הם עבדו עם עכברים מהונדסים גנטית כך שחוש הטעם שלהם לא יכל לזהות את נוכחותו של מתוק. הם השוו בין עכברים אלו לבין עכברים נורמלים בהעדפתם בין תמיסות סוכר לבין תמיסות תחליף-סוכר. החוקרים גילו כי גם בהעדר חוש טעם למתוק, העכברים המהונדסים עדיין הראו העדפה ברורה לתמיסה עתירת הקלוריות. השלב הבא והמאד לא סימפטי היה בחינה היסטולוגית של מוחות העכברים וממנו הסיקו החוקרים כי היתה הפעלה של מרכז התגמול במוח בתגובה לקלוריות וכי נצפתה עליה בריכוזי הדופמין (החומר המתווך תחושת עונג). כמו כן החוקרים מדווחים גם על הפעלה של תאי עצב באזור תגמול-המזון. לממצאים אלו חשיבות רבה, שכן היה והם אכן יאוששו הרי שהם מספקים הסבר אפשרי למגיפת ההשמנה של העשורים האחרונים ואפיק טיפולי להתמודדות עמה.
de Araujo, I.E. et al. 2008. Food reward in the absence of taste receptor signaling. Neuron. 57: 930-941
מעניין..
ReplyDeleteיש לך קישור חינמי למאמר המלא?
בקישור שנתת יש לשלם דמי חברות...
ברור שאין את זה בחינם? למה שממצאים מדעים שממומנים מכספי משלם המיסים יהיו נחלת הכלל? תזכיר לי במייל ואני אשלח לך קובץ PDF
ReplyDelete